Joomla! 4 "Roadmap"

De Joomla 4 "Roadmap" geeft een globale planning waarmee bepaalde mijlpalen van het project worden aangegeven. Momenteel wordt er volop getest en gebouwd op basis van resultaten uit de eerste Alpha release. Vervolgens zal een Beta versie worden uitgebracht waarna tegen het einde van 2018 de "Release Candidate", kortweg RC, versie verwacht wordt.

Joomla! 4 Technieken

Een belangrijke vooruitgang met Joomla 4 is dat PHP 7 een vereiste is om het CMS te kunnen gebruiken. Daarnaast introduceert versie 4 standaard het gebruik van Bootstrap 4 en SASS. Dit in combinatie met een volledig nieuwe gebruikersinterface maakt het gebruik van Joomla niet alleen makkelijker, ook de snelheid is aanzienlijk toegenomen waarmee het eindeiljk loont om je website op mobiele apparatuur te beheren.

Het gebruik van PHP 7 vereist dat uw hosting omgeving hiervoor klaar is. Momenteel maakt nog 80% van alle Joomla website gebruik van PHP 5 en zal een aanpassing vergen van zowel gebruikers als hosting aanbieders.

Wat is nieuw in Joomla! 4?

Naast het gebruik van nieuwe technieken zijn er vele honderden aanpassingen die Joomla 4 introduceert. De meeste in het oog springende en belangrijkste zijn:

  • Volledig vernieuwde gebruikersinterface
  • Nieuwe en verbeterde "Media Manager"
  • Versimpeld installatieproces
  • Verbeteringen in zoekmachinevriendelijkheid
  • Snellere pagina laadtijden
  • Responsive backend sterk verbetert
  • MVC laag verbeteringen
  • Nieuw back- en frontend templates

Voorbereiden op Joomla! 4

Ondanks dat Joomla 4 een geheel nieuwe versie betreft en een overstap middels een migratie is vereist, zijn er een aantal stappen die genomen kunnen worden om de overstap zo makkelijk mogelijk te maken. De belangrijkste actie hiervan is up-to-date te blijven met Joomla 3. Er worden namelijk in aanloop naar Joomla 4 nog twee belangrijk versies, 3.9 en 3.10, uitgebracht waarmee de overgang gefaciliteerd wordt. Niet helemaal bij? Een update is meestal snel geregeld.